Жақсы таңдалған шарап – романтикалық кештің, мерекелік дастарханның сәні болмақ. Сіздерге шарап таңдаудағы мамандардың бірнеше кеңесін ұсынбақпыз. Шарап – ерекше сусын болғандықтан, оған әркім өзіндік талғаммен қарайды. Әрқашанда өзіңізге сай келетін шарапты таңдағаныңыз дұрыс. Таңдауда бірнеше ережені есте сақтасаңыз болғаны, сәтті таңдалған шарап дәмі ерекше әсер берері сөзсіз.
Шарап таңдауда маңызды
Жақсы шарап таңдағыңыз келсе, құрамындағы спирт пайызына назар аударыңыз: 12,5% – бұл – пісіп-жетілген жүзімнен жасалған шарап белгісі.
Бағасына назар аударыңыз. Жақсы шараптың бәрі қымбат тұрады деген сөз емес. Кейбір елдерде 1 жылдан аспаған ақ шарап пен 2 жылдан аспаған қызыл шарапты анағұрлым арзан сатады. Сондықтан жаңа дайындалған шараптың шығарылу мерзімі ұзақ сақталған шараптан арзан болатынын ескеріңіз. Ал шарап ұзақ сақталған сайын дәмі арта түседі.
Жүзім сұрыпын байқаңыз. Шарап жүзімнің бір ғана сұрыпты түрінен немесе бірнеше сұрыпты түрін қосу арқылы жасалады. Қайсысын таңдайсыз – өз қалауыңыз. Алайда, екі түрін де татып көріп, бір-бірінен ажырата білгеніңіз артықтық етпейді. Жақсы шараптың заттаңбасында (этикетка) міндетті түрде сұрыптық құрамы көрсетіледі.
Шарапты супермаркеттен алғанша, арнайы шарап сататын дүкендерге барғаныңыз дұрыс. Ол жақтан анағұрлым сапалы шарап табасыз. Әрі ол дүкенде маманның кеңесіне жүгіне аласыз.
Шараптың дәмін қалай байқау керек?
Шарап сыртындағы заттаңбадан «шараптың гүлге ұқсас жағымды нәзік иісі бар» немесе «шарап ваниль және алхоры иісі аңқыған мақпал дәмді» деген сияқты сипаттамаларды оқимыз. Бірақ, шарап дәмін татқан соң күткен иіс пен дәм сезіле қоймайды. Оған себеп көп адамның шараптың дәмін тату ережелерін білмеуінде. Біз атап өтетін таңдау ережелерін есте сақтай жүрсеңіз, талғамыңызға сай шарап таңдауға тағы бір қадам болмақ:
1. Шарапқа анықтап қарау
Бокалға құйылған шарапты қолға алып, анықтап қараңыз. Ақ фонда жасауға кеңес береміз. Әрине, шарап саласында сарапшы емессіз, дегенмен, түсінің ашықтығы мен қоюлығын ажыратуға тырысып көріңіз.
Қолыңыздағы бокалды жәймен айналдырып көрсеңіз, шыны қабырғасында шараптың төмен қарай сырғығанын көресіз. Егер ол өте баяу ағып жатса – шарап құрамында қант көп және спирті де мол болғаны. Бұл – нағыз кемелденген шарап. Ал егер қозғағанда шарап тез ағып, сұйық болса – шарап жеңіл және спирті аз болғаны.
2. Иісін ажырату
Қолыңыздағы шарап құйылған бокалды тағы да айналдырып, мұрныңызға жақындатып, иіскеп көріңіз. Ненің иісін сезгеніңізді (заттаңбада жазылғаннан тыс) аңғарып көріңіз. Иісін ажырату қиынға түскен сайын шарап сапасы жақсы (құрамы бай) екенін білдіреді.
Егер иісі мүде ұнамаса, ол шарапты татып көрмегеніңіз жақсы. Өйткені, оның сапасы нашар болып қана қоймай, сіздің талғамыңызға мүлге келмеуі ықтимал.
3. Дәмін тату
Шараптан бір ұрттап, аузыңызда ұзақтау ұстай тұрыңыз. Одан кейін аузыңызды шараппен шайқағандай болып, дәмін ажыратып көрініз. Сонымен қатар шарап дәмін татып көрерде ерініңізді жиырып, түтік сияқты қылып ішіңіз. Заттаңбада жазылған сипаттамаға назар аудармастан, сусын құрамында ненің дәмі бар екенін аңғаруға тырысыңыз.
Шарапты ұрттағаннан кейін аузыңызда дәм қалып қояды. Ол ұзақтау тұрса, шарап сапалы, ал тез ғайып болса, басқа шарап таңдаңыз.
Шарап таңдаудағы сезімдеріңізді есте сақтап қалуға тырысыңыз. Ол келесі жолы шарап таңдауда көмек береді.
Суреттер: Интернеттен алынды
дурыс айтасыз, шараптың дәмі мен исіне аса мән берген жөн. Сонымен қатар қымбат шарап жақсы шарап дегенге де келісемін. Ен жаксы шарапта арзан болуы абден мүмкін.